Koffiezetapparaten

koffieapparaten

Koffiezetapparaten zijn in vele soorten en maten. Het koffiezetapparaat, dat in de meeste huishoudens wordt gebruikt, is uitgerust met een koffiefilter in een houder. In het filter gaat gemalen koffie, verder is er een reservoir voor het water en een koffiekan om de hete koffie op te vangen. Nadat het water in het reservoir kookt zal het water in het filter met de koffie druppelen. De filter zorgt ervoor dat alleen het watermengsel met koffie aroma in de koffiekan terecht komt.

Soorten koffiezetapparaten

  • Koffiezetapparaat - met papieren filter
  • Koffiezetapparaat - met 'pads' zoals de Senseo
  • Espressoautomaat - metalen filter en kokend water onder hoge druk
  • Cappuccinoapparaat
  • Percolator
  • Cafetière

Koffiemachines voor grootverbruik - gebruiken soms een vloeibaar koffie-extract.

Testen van koffiezetapparaten

Kieskeurig

Consumentenbond

 

Beslist.nl vergelijk Koffiezetapparaat (TIP)

Espresso apparaat

Het waterreservoir moet iedere dag voorzien worden van schoon water. Verder moet het apparaat regelmatig gespoeld worden en moet het stoompijpje schoongemaakt worden. De geteste apparaten geven meestal op een display aan of het apparaat gereinigd moet worden. Hiervoor zijn soms reinigingstabletten of reinigingsmiddel nodig die bij de klantenservice te bestellen zijn. Vaak wordt in de gebruiksaanwijzing aangeraden dat men alleen reinigingstabletten of reinigingsmiddel van het betreffende merk gebruikt. Bij sommige modellen loopt het reinigingsproces automatisch. Bij de overige modellen moet dit handmatig gebeuren. Bij een aantal apparaten wordt een kwastje meegeleverd voor het handmatig reinigen.

Ontkalken koffieapparaten

Naast het reinigen moet het apparaat ook regelmatig ontkalkt worden. Hoe vaak dit moet gebeuren is afhankelijk van de hardheid van het water. Wanneer het apparaat ontkalkt moet worden, geeft de espresso machine vaak zelf aan. Bij sommige apparaten verloopt het ontkalken automatisch. Voor het ontkalken zijn meestal ontkalkingstabletten nodig. Vaak wordt in de gebruiksaanwijzing aangeraden dat men alleen ontkalkingstabletten van het betreffende merk gebruikt. Ook deze tabletten zijn meestal bij de klantenservice te bestellen. Bij sommige apparaten wordt een ontkalkingsset meegeleverd.

 

In sommige gebruiksaanwijzingen staat nog eens duidelijk vermeld dat in geen geval azijn gebruikt mag worden als ontkalkingsproduct. Volgens sommige gebruiksaanwijzingen kan de consument een ontkalkingsproduct voor koffiezetapparaten gebruiken dat niet toxisch en/ of schadelijk is. Verder moet het filter af en toe vervangen worden (bij de apparaten van Jura is dit bijvoorbeeld na 50 liter of na 2 maanden). 

Tip van oma: ontkalken koffiezetapparaten

Waterketels en koffiezetapparaten kunnen middels citroenzuur ontkalkt worden.

Koffiezetapparaten kunnen ook ontkalkt worden door er een bruistablet steradent (of een ander kunstgebit reiniger) in te doen. Vul de waterkoker tot de helft met water en doe er de bruistablet in. Laat het voor de helft doorlopen. Dan stoppen, even in laten werken en dan de rest door laten lopen. Na het ontkalken de koffiezetter een paar keer met schoon water doorspoelen.

 

Koffiezetapparaten beste prijs