Koffie

koffiebonenKoffie is een warme drank die onder andere het oppeppende middel cafeïne bevat. Koffie wordt gemaakt van de gemalen gedroogde en geroosterde bonen van de koffieplant. Tijdens het roosteren (ook wel branden genoemd) ontstaan zo’n 700 verschillende stoffen. De bonen worden gemalen en ongemalen verkocht.
De koffie hoort oorspronkelijk thuis in Oost-Afrika, en is waarschijnlijk afkomstig uit de Ethiopische provincie Kaffa, waar het bunn of bunchum genoemd werd. Arabië kan ook als het land van oorsprong worden beschouwd, omdat de cultuur van daar uit verspreid werd.

Volgens de legende merkte een Arabische herder dat zijn geiten na het eten van de bessen van een zekere struik erg opgewonden waren. Die herder plukte wat van die vruchten, kookte ze en verkreeg een aftreksel met een onbekende geur. Die drank was wel wat bitter, maar gaf een gevoel van voldoening en een grote helderheid van geest.

De Arabieren wilden het geheim zorgvuldig bewaren en verboden de uitvoer. Maar de koffie werd spoedig populair in de islamitische landen en het gebruik drong langzaam in Europa door. Aan het eind van de 17e eeuw werden koffieplanten op Java ingevoerd en in de 18e eeuw begon de koffiecultuur in Zuid-Amerika. De koffiestruik verspreidde zich snel over de tropische gebieden. De Hollanders waren de eerste koffiehandelaars die de koffie grootschalig naar Europa brachten. Amsterdam was het eerste, en lange tijd het belangrijkste koffiehandelscentrum.

Op het einde van 19e eeuw kwamen er ziekten op in de koffieculturen en de mensen werden genoodzaakt om de gevoelige Arabica-soort te vervangen door de Robusta-soort, die oorspronkelijk uit Belgisch Congo komt.

De koffie wordt voor de eerste keer vermeld in een Arabische medische encyclopedie (omstreeks 900). De Arabische en Perzische geneesheren gebruikten de koffie als een medicijn.

De woorden “koffie” en “café” zijn afgeleid van het Arabische woord “qahwa” (Arabisch voor ‘dat geeft sterkte’ of ‘macht’). De naam “mokka” is genoemd naar Mokka, een haven aan de Rode Zee, vanwaar de koffie naar Egypte en Syrië ging.

koffiebonen

Koffie.

in tegenstelling tot wat veel mensen denken, groeit koffie niet als bruine boon aan de plant, maar als een rode bes waarin twee groene bonen verborgen zitten.

Koffieplant
De koffieplant behoort tot het geslacht Coffea. Er zijn meer dan 60 verschillende soorten koffieplanten, maar voor de handel zijn de Coffea Arabica (Arabica-bonen) en de Coffea Robusta (Robusta-bonen) het belangrijkste.

Ben jij altijd de klos met koffie halen?
Wat dronk Mark Kramer ook al weer in zijn koffie?
Heb trek in koffie maar wie wil er nog meer?
De koffiemanager is Douwe Egberts oplossing