Koffie geschiedenis

koffie geschiedenisHoe is koffie ontdekt? En hoe werd koffie de populaire drank die nu overal ter wereld gedronken wordt?

De ontdekking van koffie
Het is niet precies bekend wanneer iemand voor het eerst de koffieplant ontdekte en een drank van de bessen maakte. Maar rond 900 v. Chr. werd door Arabische artsen koffie al genoemd als medicijn.

Een ander verhaal is dat van de Ethiopische geitenhoeder, Kaldi, die rond 300 n. Chr. leefde. Zijn geiten werden plotseling heel actief na het eten van de rode bessen. Ook hij kreeg energie van de bessen. Hij vertelde dit aan de monniken in een nabijgelegen klooster. Zij aten de bessen vervolgens om wakker te blijven tijdens de avondgebeden. De monniken ontdekten toen dat ze een heerlijke drank konden maken, met hetzelfde opwekkende effect, als ze de bessen eerst brandden en dan kookten.

De verspreiding van koffie over de wereld
De koffieplant komt oorspronkelijk uit Ethiopië. Het gebruik breidde zich van daaruit steeds verder uit richting het oosten. Dat kwam onder andere door de Islamitische pelgrims, die op weg waren naar Mekka en Medina. De eerste koffieplantages werden aangelegd in Jemen. Later werd al gauw ook in Arabië en in Egypte het drinken van koffie (of ‘Kahweh’) een dagelijks ritueel. Pas in de zeventiende eeuw werd koffie bekend in Europa. Maar toen groeide de populariteit ook razendsnel. Overal schoten koffiehuizen als paddenstoelen uit de grond, vooral in Italië, Engeland, Nederland, Frankrijk en Duitsland. In het begin van de achttiende eeuw brachten de Nederlanders de koffie naar Indonesië, de Fransen namen planten mee naar Martinique en de Spanjaarden startten plantages in het Caribische gebied, Midden Amerika en Brazilië.

De koffie van vandaag
Brazilië is nu ’s werelds grootste koffieproducent, op de voet gevolgd door Vietnam, Colombia en Indonesië. Er zijn nog veel meer koffieproducerende landen, maar hun productie is aanzienlijk kleiner. Wie drinkt al die koffie? De hele wereld! Van noord tot zuid, van oost tot west, van ’s morgens tot ’s avonds; iedereen drinkt koffie. En we hebben allemaal onze eigen bereidingswijze en drinkgewoontes. Bovendien werken ook nog eens ongeveer 20 miljoen mensen in de koffie-industrie. bron D.E.